Η ιστορική περιοχή της Άμφισσας, με το Δελφικό Τοπίο και την περίφημη ελιά Αμφίσσης

Διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, με ιστορία πολλών αιώνων, η Άμφισσα διακρίνεται για την παραδοσιακή όψη της, ενώ ο απέραντος ελαιώνας και το μεσαιωνικό κάστρο διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Η πόλη που οφείλει την ονομασία της στην εγγονή του Αιόλου και ερωμένη του Απόλλωνα, υπήρξε στην αρχαιότητα το σπουδαιότερο οικιστικό κέντρο των Οζολών ή Εσπερίων Λοκρών.

Κτισμένη πάνω στους αρχαίους δρόμους που συνδέουν την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα, η Άμφισσα αποτέλεσε στο παρελθόν σημαντικό κόμβο, με ενργό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής. Κατά τον 13ο αιώνα , έγινε γνωστή με την ονομασία Σάλωνα ή Σάλονα, κάτι που επικράτησε μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα.

Παλαιότερες ασχολίες των κατοίκων ήταν η βυρσοδεψία, η κωδωνοποιία και η σχοινοποιία, ενώ σήμερα η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια. Η περιοχή ωστόσο ταυτίζεται με τον καρπό της ελιάς από τα αρχαία χρόνια, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τον περίφημο “Ελαιώνα της Άμφισσας”, ο οποίος προστατεύεται ως μέρος του Δελφικού τοπίου.

Η περιοχή ταυτίζεται με τον καρπό της ελιάς από τα αρχαία χρόνια, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τον περίφημο “Ελαιώνα της Άμφισσας”, ο οποίος προστατεύεται ως μέρος του Δελφικού τοπίου.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ενιαίο ελαιώνα της χώρας έκτασης 1.200.000 ελαιόδεντρων και έναν από τους αρχαιότερους ηλικίας 3.000 ετών ο οποίος αποτελεί πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εκεί παράγεται και η περίφημη ελιά “Αμφίσσης”.

Η παλιά συνοικία της Χάρμαινας με τα παραδοσιακά ταμπάκικα

Κτισμένη πάνω στους αρχαίους δρόμους που συνδέουν την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα, η Άμφισσα υπήρξε κατά το παρελθόν σημαντικό κομβικό σημείο

Ο ελαιώνας της Άμφισσας έχει έκταση 1.200.000 ελαιόδεντρα και είναι από τους  αρχαιότερους ηλικίας 3.000 ετών. Αποτελεί πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.